El Jadiada..Salon Du Cheval...! - Reisverslag uit El Jadida, Marokko van Meryam Itta - WaarBenJij.nu El Jadiada..Salon Du Cheval...! - Reisverslag uit El Jadida, Marokko van Meryam Itta - WaarBenJij.nu

El Jadiada..Salon Du Cheval...!

Door: meryaminmarokko

Blijf op de hoogte en volg Meryam

22 Oktober 2010 | Marokko, El Jadida

Met enige vertraging! I present you el Jadida!

Vandaag is het vrijdag… een dagje dat ik niet werk… maar wel om 5 uur naast me bed sta! Ik ga vandaag naar El Jadida… Gisteren nadat ik terug was van opa en bij tante op de bank thuis zat tv te kijken kwam er een reclame voorbij van een soort paardenshow… Ja moeilijk om uit te leggen. Het is dus een grote beurs die 1 keer in het jaar wordt gehouden. Hier komen alle paarden en mensen op af LETTERLIJK! Iedereen komt zijn stad, dorpje of cultuur vertegenwoordigen. Ieder heeft zijn eigen zadel eigen kleur… Jullie zullen me voor gek verklaren zie je wel die blik trekken! Maar echt het is SUPER VET! Jullie zien de foto’s snel verschijnen.
Nou nadat ik die reclame ALWEER zag en later ook op het avondnieuws zag hoe het eruit zag dacht ik waarom ook niet!
Dus zo gedacht zo gedaan :P Vandaag ga ik dus naar El Jadida!
Om 5 uur sta ik naast me bed en maak ik me klaar. Pak me tas in, want we slapen bij mijn neefje vanavond. Die woont in Casa.. Dat is maar anderhalf uur reizen van Jadida.
Om 6 uur loop ik het huis uit me nicht onderweg naar het station… ZIE IK ALWEER HET STATION! Ag ja… nu gaan we niet naar rabat :P De treinreis begint om 06.25. Het gaat allemaal oke… maar jeetje om een uur of half 9 dacht ik had ik maar naar tante geluisterd toen ze zei dat we broodjes moesten smeren en mee nemen! Want ooohh mijn buikje knort
Om kwart voor 9 komen we aan op station Casa Port. Om 9 uur vertrekt de trein vanuit Casa Port met eindebestemming El Jadida.
Om 10.15 komen we eindelijk aan in El Jadida… Ik kijk een beetje rond en denk ey waar ben ik nou gekomen. Als je het station uitloopt is er geen huis te bekennen… het huis dat te bekennen is… is een 10 minuten rijden! Denk ik… wooww blij dat er taxi’s zijn… Jeetje het bevalt me niet… hmmm ff wachten… We zien zo wel. De taxichauffeur vraagt ons waar we heen willen. Meryam en ik reageren beide met ERGENS ETEN! Hahahah hij zegt duidelijk. Hij rijdt ons naar de stad…richting het strand. Hij vertelt ons dat hier lekker ontbijt te verkrijge is…
Ik houd van het strand… Oef wat een geweldig uitzicht! Hoop dat het ontbijt net zo lekker is!
We gaan zitten in een cafe tje met uitzicht op het strand waar een aantal jongens voetballe… Mis voetballe zooo erg!!!! God maar ke lekker gekeken naar de jongens… Geweldig spel was het niet hahahaha! Maar oke oke… Na eindelijk een kwartier komt er een ober en vraagt ons wat we willen… Ik zeg uhm ja wat heb je… Ja alles… ik zeg weet je wat geef mij maar de kaart…! Nouw echt ik kon aan zijn gezicht zien dat ik iets raars vroeg! Rare vent hmm… Na een kwartier komt eindelijk de kaart. Nouw kaart… uhm ke ik zal niet meer zeiken!!! doe maar 2 ommeletjes en een 2 koppe koffie.
Na een half uur komt EINDELIJK het ontbijt… Jongens, kan het iets sneller :S We beginnen… jammmJAKKIE BAH! God ik kan nog beter omeletjes maken! Ag ja… ik heb honger en slik het letterlijk naar binnen niet kauwen gewoon slikken die handel hahah! Oef als dit maar niet pijn gaat doen aan mijn buikje!!
Nadat ik de ober een wink gaf kwam ie pas een half uur later!
Meryam en ik lopen door de stad heen en komen in Hay Portogal ( Wijk Portugal) Zo een schattig wijkje is dit! Allemaal winkeltjes… haventje verderop en nog meer dingetjes…!Heel gezellig… Ja het is duidelijk dat wij Marokkanen zijn van een andere stad dus overal en nergens willen ze ons iets aansmeren… Heerlijk maar niet heus!
We lopen een en al recht door en luisteren naar niemand. Hier kom je bij het haventje… Er is een grote muur ( In marokko heb je overal muren hahaha!) Hier kan je naar binnen lopen. Dit is niet het koningshuis maar de stadsmuren van Hay Portogal. Heerlijk langs het water… Het is rustig… Er zijn weinig mensen. Ik ben een klimmer, dus ik zie een aantal dingen waar ik op kan klimmen… Niemand die me tegen houdt hahaha… Ik heb zelfs op een deur gestaan… De beveiliger kwam en vroeg me wil je zelfmoord plegen? Hahahahah doen jullie dat zo? Oh alsjeblieft kom naar beneden en pleeg vooral geen zelfmoord!! En dan verwachten jullie dat iemand naar beneden komt lopen? Meneer de beveiliger maakt u zich geen zorgen ik houd gewoon van klimmen. Zelfs op die laarzen in dat jurkje en met die blazer aan? Ja meneer ik weet het is niet ideaal maar ey ik kan er makkelijk mee klimmen… Oke wat jij wilt zegt de beveiliger… Ineens komt ie terug en zegt ie vanuit welke stad kom je. Hoezo vraag je dat? Je accent… je bent zeker een Kenitria! Ik zeg ja dat klopt… Oh doe iedereen en alles de groeten van me! Het is dat me vrouw hier wilt wonen anders was ik allang terug naar kenitra geweest! Ik zei toch dat Kenitra de BOM is!!! Jongens jongens… Ik beloof de beveiliger dat ik de groeten zal doen.
Er zit een mannetje op de grond en die speelt de hele tijd 1 deuntje op zijn gitaar! IK WORD ER GEK VAN! Ik loop langs hem en hij zegt je hebt geen foto van mij gemaakt..Maak een foto van me ik draai me om en hij zegt NEE WACHT eerst een dirham dan zal ik lachend op de foto gaan! Ik begin te lachen Ik zeg als jij me belooft een ander deuntje speelt op je gitaar…! We sluiten de deal ik maak de foto en loop weg met een ander deuntje in mijn hoofd. Ja hij heeft zijn dirham gekregen!

We lopen het stadje weer in… Verderop is er een klein ingangetje… Nieuwsgierige ik wil natuurlijk weten wat daar is. Oeps er moet betaald worden Ag ja waarom niet. Ik wil weten wat daar is dus betaal ik wel ff…Ik kom bij de balie en krijg te horen vandaag zijn Marokkanen gratis… Whahahaha kan het nog beter… Dit is nouw een voorbeeld van positieve discriminatie :P
Ja het kan nog beter….We lopen naar binnen en komen in een ja soort grote ruimte met in het midden een gat in het plafond waardoor het licht naar binnenkomt en schijnt op een badje met water…Het is fantastisch!!!!
Ik maak het natuurlijk af… want er ligt overal water… (Tot op heden weten zie niet waar dat water vandaan komt) Doe me laarsjes uit en me sokjes en hopakkee loop het water in! Oeeh koud!!! Jammie warm bij de zon… Er staan wat fotograven te foto’s te schieten… ze vinden het geweldig dat ik zo het water in durf te lopen. Can we take a picture… Uhm off course…! Hahaha wat boeit het me allemaal! I just need it for my school… Toevallig ben ik hier voor studie hahahaha Hhahahah ff model gespeeld!
Eenmaal buiten komen we twee kleine jongetjes tegen. Mehdi en Hassan… mag ik allllsssjjjeeeebbblliieefffttttt 1 dirham van jou wil namelijk een lollie kopen…! Ik zeg oke moeten jullie mij Hay portogal laten zien…! Deal zegt het jochie en ik sluit met de andere een deal als hij Mehdi helpt dan krijgt Hassan ook een dirham hhaha!
De politieagent die bij ons in de buurt stond begon hard te lachen. Hij zegt tegen de jongens als ze jullie niet betaald moeten jullie bij mij komen hahaha!
Ze laten me de kerk zien. Die 2 straten verderop is van de moskee.. WILDERS HET KAN HOOR MOSLIMS EN CHRISTEN!!! Oh ja verder op staat er ook een synagoog… Nog een voorbeeld voor de heer WILDERS!!!!! HET KAN GEWOON JODEN EN MOSLIMS!
Na een uur lopen krijgen ze van mij een Rabi Jamila ( Melkdrankje met een smaakje) en een tonik ( Chocolade biscutje) en natuurlijk een lollie en ieder 1 dirham! Wat een schatjes… ik zeg ga maar naar de politieagent en zeg maar dat ik gedaan heb wat ik heb afgesproken met jullie!! We nemen afscheid van de kleine gozertjes en lopen door.
We liepen..maar waar hahahah weet ik niet!! We lopen richting het strand ineens…
Ik vertel jullie dit maar dit is iets wat jullie hadden moeten zien… Oke komtie dan he!!
Dus daar komt een hele mooie bmw x3 aan rijden… vet mooie chrome velgen… mooi afgewerkt en zo een doorzichtige dak… Zit een dame in die helemaal stoer doet… dus keihard muziek haar los zonnebril op… en nouw komt het er schreeuwt een jonge haar kant op LEKKER DING! Zij begint te lache en rijdt door BOM! Rijdt ze zo over de rotonde heen! MIDDEN IN DE STAD… om het allemaal erger te maken ze blijft vast haken op de rotonde met de onderkant van de auto… wHAHAHAHAAHAHAHAHAHAH ik heb serieus op de grond gezeten van het lache! Doe maar stoer doe maar stoer… als je de bak kan rijden!!! Oeefff heerlijk uiteindelijk heeft ze er zeker een half uur gestaan want ik liep terug en ze stond er nog… En echt iedereen heeft er uitgelache… Zij is uit schaamte de auto niet meer uitgekomen… De jongens die er stonden te versieren hebbe dingen naar haar hoofd geslingerd die ik maar beter niet kan vertellen…!!! Ik heb er geen foto van gemaakt… want ik vond dat ik al gemeen genoeg was ahahahah.
Oh ja dat halfuurtje waren we bij het strand…. Niets bijzonders hahaha Het enige bijzondere wat ik zag was een paars huis… Een PAARS HUIS in marokko… :S ke!
We lopen terug naar het café daar hebben we namelijk onze weekend tas laten staan. We pakken de tas en worden aangesproken door een ober. Hij brengt toeristen overal en nergens heen en laat ze el jadida zien. Ik dacht waarom niet heb ik ook ooit een keer gedaan in Marakkech… Toen was mams erbij. We stappen de auto in.
Hij begint de reis bij Sidi Bouzid een strand… maar een uber mooi kalm relax strand…en zoo schoon heb ik nog nooit een strand gezien! We lopen er even rond en door het water heen… Word ik helemaal nat door een golf… oef had ik me bikini maar bij me!!! Was er zo ingedoken!
We stappen weer de auto in en gaan naar een beach resort dat Mazagan. Ai Ai Ai Ai WAT EEN HOTEL!!! Mooie entree.. Het lijkt wel dat de Taj Mahal naar Marokko is gekomen! De ene auto na de andere auto… Net Hollywood! Er staat Mazagan in het gras geschrevem! JONGENS Je kan er golfen, nachtclub, casino… je denkt dat je in Las Vegas bent! We hebben er ff een glaasje hawai gedaan… Dit kost in een gewoon cafe 10 dirham… hier was het WTF 70 dirham!!!! SLIK! We krijgen een rondleiding door de beveiliger… Wat ben ik toch een schatje… heb namelijk gevraagd of ik de suite mocht zien… en wat andere dingetjes hahahah eigelijk mocht dit niet maar op 1 voorwaarde mocht ik gaan van de beveiliger… Als ik geen foto’s maakte… Oh geen probleem! Hoppaa daar begint onze rondleiding door deze uber grote hotel!
Ik vraag meneer hoeveel is kamer hier 1 nacht… Hij zegt uhm wij doen niet aan 1 nacht. Minimum verblijf is hier 5 nachten… dus je bent 5000 euro kwijt! Uhm oh hihgihohi WTF! Maar ey als je het geld heb DOE HET!!! Is super mooi..! Je kan er karten, jet skiën, enz enz enz enz… oh ja om het af te maken… De achtertuin… is ZEE EN ZAND! Ze hebben een fucking eigen strand! Ik loop langs een bar midden in het hotel en begin heel hard te lache… En kijk de barmedewerkers aan en zeg En dan zeggen dat ze geen drank serveren WHAHAHAH! Het stond er best mooi.. heb stiekem een foto gemaakt… hij staat ergens tusse :P We lopen langs het zwembad… We hebben er ff gerelaxt was wel lekker ff hoor…! Gewoon ff niets… Complex is erg groot en vooral al het privé grond wat ze er om heen hebben… Echt ik heb alles gezien… Oef ik ben zo blij dat ik een leuk praatje kan maken met iedereen. Dankzij de beveiliger heb ik alles gezien!
Snel wegwezen hiero… dit wordt mij te veel!!!! Ik wil het liefst hier blijve zooo moooiiieee is het!!!!! Ik zou denk ik hier mijn laatste stage tijd helemaal vol kunnen maken!
De man die ons bracht is buiten blijven wachtten. Wij rijden nu naar Salon du Cheval El Jadida 2010. Dit is nouw de paardenshow. We komen precies op tijd binnen 15.00u. Nu begint elke stadje, dorpje of wat dan ook zich te presenteren. Ze worden aangekondigd door een vent, paardjes gaan recht staan op een rijtje en daar gaan ze renne dat ze kunnen die paarden en dan BOEM! En dan het liefst allemaal tegelijk! Dat zijn de regels de paarden op 1 rij houden en tegelijk vuren. Als het lukt is het echt een super mooi gezicht… Of het nouw lukt of niet het is zo ie zo een mooi gezicht! Je moet het zien…. De paarden helemaal opgedoft en de rijders ook. We stonden eerst ergens aan de zijkant… Al die groothoofden voor me.. Ik kon niets zien! Ik dacht hmmm ik klim op de steigers… Nee dat mocht niet… oke ik heb al een plekje inzicht!!! Ik loop helemaal om en trek me nicht mee aan haar hand. We lopen langs de paarden…. Super eng hier heb je de kop van de paarden aan de andere kant heb je de kont van de paarden! Als die maar niet trapt! Oke oef daar zijn we doorheen nu sta ik dus precies precies achter ze… Hier stellen ze zich op… Er staat niemand… Ik ben wel erg bang en duik zowat de bosjes in hahaha! Ik wil geen poot of poten in mijn gezicht krijgen Oh ja Kenitra was er ook!!!! Jeppie!! Woowwhooeww! Riep ik haha oeps was de enige… Hm blijkbaar ben ik intens verliefd op kenitra zonder dat ik het door heb!
We kijken even en lopen om 6 uur ff een rondje… Het is afgelopen. Mijn nicht Meryam komt haar neef tegen. Haar neef werkt hier. Hij heeft gezorgd voor de reclame en advertenties van de show. Handig is het wel we konden ‘’back stage’’… Nouw daar ging mijn mond van open.. Het was zo mooie ZOVEEL paarden wooww! Super.
Omdat hij me hoorde schreeuwe voor Kenitra wordt ik naar de tent van kenitra gebracht. (Iedere stad/cultuur/ wat dan ook heeft zijn eigen tent op het veld staan. Ze slapen hier en houden hun paarden hier.) Ik word meteen naar binnengeleid, maar vindt dit niet zo netjes dus ik vraag netjes aan de hoofd of ik binnen mag komen of ik rond mag kijken hij zegt tuurlijk benti kom binnen je bent hartelijk welkom ik laat je zelf wel alles zien. Hij is denk ik een jaar of 70. Hij doet zelf ook mee hij is de mokadem. De leider van de paarden groep. Hij is degene die me naar achter leidt. Hij laat me de ‘’tuin’’ zien. Het is een zoo mooi gezicht. Echt heb letterlijk niets met paarden maar dit is super om mee te maken.
Ik krijg de namen te horen en DE paard te zien. Er staat in het midden een zwart paard van 75.000euro waard (onderhand al 100.000 euro waard!)!!!! Wow en uhm die was er net niet he? Vraag ik de man. Hij kijkt me aan en zegt kijk die jongen daar dit is zijn paard vraag hem maar waarom hij er niet op rijdt. Ik loop op de jongen af en zeg sorry mag ik je even lastig vallen. Hij ja hoor Ik wil me voorstellen en steek mijn rechterhad uit ik krijg van hem een linkerhand terug. Hij verontschuldigd zich en laat zijn rechter pols zien. Hij heeft geen hand. Ik zeg sorry maar dit heb je zeker vaker gehoord…maar hoe rijd jij je paard?! Hoe vuur jij je wapen allemaal met 1 hand?! Hij zegt ik doe dit al jaren, paard rijden is mijn leven, sinds 10 jaar heb ik geen hand meer. Dit is door een ongeluk gekomen.
We praten even wat en vertel hem dat ik het super vind wat ze doen. Hij vertelt me over zijn zwarte paard. Hij zegt dit is net als mijn zoon. Niemand mag er op rijden… behalve ikke dan. Ik heb hem altijd bij me waar ik ook naar toe ga! Ik wil gewoon kunnen kijken naar em. ( Ik dacht uhm hallo 75.000 euro!! HALLO!!!!)
Ik was onder tussen me nicht, haar neef en zijn vriend kwijt…! Oeffff ik word door de mokadem in de gaten gehouden en door Khalid (jongen zonder hand). Zij laten me de andere tenten zien. Ik heb ze letterlijk allemaal gezien!! Ik heb iedereen een hand gegeven en alle paarden gezien!
Oh kijk daar zijn die 3… Ze zijn boos op me… Ik heb niet op ze gewacht en heb ondertussen alles gezien en zij niets hahaha!! SUKKELSS Ga nooit op mij wachten… Dat is een GRATIS en ONTHOUD deze tip HEEL GOED!!! Ik ben altijd op onderzoek als ik ergens ben!
We lopen een stukje terug en maken nog wat foto’s. We worden uitgenodigd om te komen eten… hahah gekkewerk! Sorry dat zie ik mezelf niet doen!
Over een half uur vertrekt de trein we gaan echt weg!

We worden door de neef van mijn nicht naar het station gebracht. Als we er eenmaal zijn en ons kaartje hebben gekocht en KEIHARD rennen voor de trein doet hij pppiiiiiieeeeepppp deurtjes gaan dicht en doei doei trein! OEF EN NU! Dat was de laatste trein KUT KUT KUT! Blij dat we onze kleren mee hadden…anders hadden we helemaal niets!!
We pakken een taxi terug richting de stad van el Jadida. We duiken een hotel in en rusten eerst ff uit. Rond een uur of 8 lopen we ff de markt op en eten we wat… Oh Meryam je bent kapot slecht bezig dit is niet goed voor je buik…! Sorry mama… had echt honger Heb sinds s ochtends niet meer gegete…! We lopen rond 9e terug naar het hotel nemen een douche en duiken bedje in en zetten de tv aan… Ff lekker uitrusten na zo een lange dag!

Hele dikke kousje...!
Mis jullie!